Zastosowanie listw magnetycznych w gastronomii

Wielu spośród nas odwiedza czasem restauracje – czy to na co dzień, czy też wyłącznie na specjalne okazje. Niemal wszyscy zatem wiemy, jak przebiegają kolacje w miejscach publicznych. Niektórzy jednak ciekawią się, jak wygląda to wszystko od tak zwanej kuchni. W jakich warunkach przygotowywane są posiłki, które spożywamy? Wyposażenie profesjonalnej kuchni tak na dobrą sprawę niewiele różni się od tego, co każdy ma we własnym domu. Różnica sprowadza się najczęściej do rozmiaru sprzętów, z których się korzysta.

Listwy magnetyczne w profesjonalnej kuchni

listwa magnetyczna do kuchniW profesjonalnej kuchni kładzie się większy nacisk na użyteczność jej wyposażenia zamiast na estetykę. Większość mebli jest zatem wykonana ze stali – dzięki temu łatwo się je czyści i można na ich powierzchni wykonywać różne czynności. W każdej restauracji powinna się także znaleźć listwa magnetyczna do kuchni, która służy do organizacji najpotrzebniejszych narzędzi wykorzystywanych przez kucharzy. Praca w gastronomii jest bardzo specyficzna i wymaga umiejętności bardzo szybkiego wykonywania różnych czynności. Kiedy na sali siedzą głodni goście, nie ma czasu na szukanie noża w szufladzie – właśnie wtedy idealnie sprawdza się listwa magnetyczna. W zależności od jej długości na całej powierzchni możemy umieścić od kilku do kilkunastu noży – każdy o innym przeznaczeniu. Ważne jest to, że wszystkie zamieszczone na listwie noże są dobrze wyeksponowane, nie sposób zatem pomylić noża do filetowania ryby z tym do trybowania mięs. Można natomiast błyskawicznie sięgnąć po potrzebne narzędzie i szybko wykonać wymaganą aktualnie czynność. Na samej listwie można także zawieszać wszystkie inne metalowe przedmioty, takie jak widelce do mięsa, chochle, ostrzałki prętowe czy obieraczki do warzyw. Być może trudno w to uwierzyć, ale zwykła listwa magnetyczna może mieć decydujący wpływ na powodzenie serwisu, czyli sprawnego przygotowania i serwowania potraw zamawianych przez gości.

Jak więc widać, w każdej profesjonalnej kuchni powinny znajdować się listwy magnetyczne na noże. Borze by było, gdyby wisiały one przy każdym stanowisku tak, by każdy kucharz mógł korzystać z ich funkcjonalności. To bardzo ważne, żeby nie wchodzić sobie w drogę, pracując jako kucharz. Ten zawód wymaga bardzo dobrej organizacji własnej pracy oraz umiejętności zgrywania się z pozostałymi członkami zespołu. Zwykła listwa magnetyczna może ułatwić to niejednemu kucharzowi. Co więcej, zapewnia dobrą organizację pracy całego teamu – nie tylko kucharzy, ale również pomocy kuchennej.