Zalety mąki z płaskurki

Osoby, które chętnie sięgają po zdrowe pieczywo, mogą zdecydować się na chleb wypiekany z płaskurki. Ma wyjątkowy zapach i orzechowy posmak. Zboże to jest uprawiane w sposób ekologiczny zgodnie z tradycyjnymi metodami. Z tego też względu jest cennym źródłem białka, minerałów i antyoksydantów, nie zawiera chemii i zanieczyszczeń. Płaskurka jest gatunkiem pszenicy, który znany jest od bardzo dawna. Zboże to można przetwarzać na mąki, kasze i makarony, które są wyjątkowo zdrowe.

Wyjątkowy smak pieczywa z mąki z płaskurki

mąka z płaskurkiDuża zawartość antyoksydantów, minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, błonnika, luteiny sprawia, że mąka z płaskurki jest wyjątkowo odżywcza. Zapewnia sytość przez długi czas, wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie i podnosi odporność. Płaskurka jest gatunkiem pszenicy, który zawiera gluten, jest lekkostrawna, wykazuje właściwości przeciwutleniające, skutecznie chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, jest doskonałym sposobem profilaktyki chorób serca. Wzmacnia wzrok. Z nana jest także z właściwości łagodzących bóle migrenowe, dodaje energii. Mąka z płaskurki jest bardzo wartościowa, bogata w cenne składniki odżywcze. Jest popularna wśród osób, które prowadzą zdrowy tryb życia. Zboże to jest uprawiane w gospodarstwach ekologicznych, dlatego nie zawiera zanieczyszczeń i chemii. Sprawia to, że produkty, które są z niego wytwarzane są bezpiecznym i cennym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Zawierają substancje przeciwutleniające, takie jak fenole, flawonoidy i kwasy fenolowe. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Usprawniają pracę układu pokarmowego, co zawdzięczają zawartości błonnika pokarmowego. Redukują także poziom złego cholesterolu oraz glukozę we krwi. Właściwy sposób odżywiania jest skutecznym sposobem profilaktyki wielu schorzeń, chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami, wzmacnia wzrok, umożliwia osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Produkty wytwarzane z płaskurki są wyjątkowo sycące, dlatego są doskonałe dla osób na diecie.

Wspomagają trawienie, a jednocześnie zapobiegają niedoborom wielu składników mineralnych oraz witamin. Warto zatem sięgać po tą mąkę, przygotować z niej pieczywo, ciasta oraz desery. Świetnie sprawdzi się także do produkcji makaronu lub klusek. Dzięki niej możemy wzbogacić swój jadłospis, usprawnić pracę układu immunologicznego, a także uchronić przed różnymi schorzeniami. Warto włączyć także inne wartościowe zboża do swojego menu, decydować się na produkty, które są wartościowe i odżywcze.