Zakup worków do biomasy

Wielu rolników wykorzystuje biomasę w swoich gospodarstwach. W naszej szerokości geograficznej nie ma możliwości pozyskiwania zielonych traw przez cały rok. A, jak wiadomo, zielona biomasa jest najlepszą karmą dla np. krów dojnych. Przy karmieniu trawami, krowy produkują więcej mleka, przez co rolnik ma większe zyski. Suche siano jest bardzo potrzebne, jednak trawy nic nie zastąpi. Dlatego wielu rolników stara się o to, aby zwierzętom nie zabrakło traw zielonych zarówno w lecie, jak i w zimie. 

Wykorzystanie sianokiszonek w okresie zimowym

worki do sianokiszonkiAby zielona biomasa się nie zepsuła, lub nie uschła, tworząc siano, należy ją odpowiednio przygotować do przechowania. Zazwyczaj wykorzystuje się do tej pracy odpowiednie maszyny i folie, przeznaczone do zawijania zielonki. Taka folia skutecznie odcina powietrze co powoduje, że może być przechowywana przez określony czas i wykorzystywana do skarmiania bydła, lub innych zwierząt gospodarskich. Zazwyczaj, najczęściej sianokiszonkę wykorzystuje się do skarmiania bydła dojnego. Jednak maszyny do wykonywania tej pracy są drogie. Także folia do tanich nie należy. Dlatego rolnicy mogą skorzystać z innej opcji i zaopatrzyć się w worki do sianokiszonki. Są one tańsze i można je wykorzystywać bez udziału maszyn. Taka opcja jest bardzo korzystna dla rolników, którzy wykorzystują biomasę w balotach. W tym wypadku nie trzeba mieć maszyny do owijania beli. Na wyżej wymieniony, sprasowany balot wystarczy nałożyć worek i odciąć dopływ powietrza. Aby tego dokonać, wystarczy zawiązać worek. Bardzo dobrze zakiszoną biomasę otrzymuje się w przeciągu około trzech tygodni. Można ją już wykorzystywać do skarmiania. Do tego potrzebna jest tylko jedna osoba, więc nie trzeba się martwić o brak rąk do pracy. Zazwyczaj wszystkie sprzedawane worki posiadają stabilizator UV. Jak wiadomo, często taki pakunek jest przechowywany „pod chmurką” i trzeba mieć pewność, że worek nie podda się promieniom słonecznym. Deszcz mu nie przeszkadza, także ewentualny śnieg.

Worki wykonywanie są w materiałów oryginalnych. Raczej nie stosuje się do ich produkcji regranulatów. Są wytrzymałe i elastyczne. Posiadają zwykle trzy warstwy, więc do ewentualnych przerwań nie dochodzi w ogóle chyba, że rolnik sam zechce go przeciąć z różnych powodów. Worki są bardzo szczelne. Jest je trudno rozszczelnić i w tym wypadku lepiej wypadają, niż folia, którą rozszczelnić jest łatwiej. Zazwyczaj, w produkcji worków wykorzystuje się technologię rozdmuchu, wtedy worek ma jednolitą grubość i wyjątkową elastyczność.