Testy na nietolerancję glutenu

Polacy pokochali diety. Popularność telewizyjnych programów gastronomicznych sprawiła, że coraz więcej osób jest naprawdę świadomych tego, co jedzą i co może być na dłuższą metę szkodliwe w ich diecie. Coraz chętniej czytamy etykiety opakowań produktów, które też musza spełniać całą serię rygorystycznych przepisów. Jest to bardzo ważna umiejętność zwłaszcza dla tych, którzy chcą przejść na dietę eliminacyjną w szczególności, jeśli jest to podyktowane względami zdrowotnymi.

Rosnąca grupa osób nietolerujących glutenu

nietolerancja glutenu - dokładne badaniaW ostatnich latach bardzo dużą popularność zdobyła dieta bezglutenowa chociaż nie każdy wie, że nietolerancja glutenu może być spowodowana różnymi powodami. Zdecydowana większość osób rezygnuje z glutenu dobrowolnie, bez żadnych wskazań medycznych. Bazują oni albo na podstawie własnego samopoczucia, albo mody zaproponowanej przez znane osoby, ale jeśli przyczyną diety jest faktyczna nietolerancja glutenu – dokładne badania mogą okazać się kluczowe przy postawieniu poprawnej diagnozy i ułożeniu odpowiedniej diety. Objawy po spożywaniu produktów zawierających gluten takich, jak makaron pszenny, czy jasne pieczywo może być spowodowane celiakią lub zwykłą nietolerancją produktów glutenowych. W przypadku celiakii trzeba będzie niestety całkowicie wyeliminować gluten z diety i to nawet w śladowych ilościach co w praktyce oznacza, że dla takich osób w pełni bezpieczna jest tylko certyfikowana żywność bezglutenowa, która z uwagi na bardziej skomplikowany proces produkcji jest też odpowiednio droższa. W przypadku nietolerancji wystarczy unikanie produktów typowo glutenowych oraz czytanie etykiet na opakowaniach, ponieważ śladowe ilości nie są zabronione i nie powinny szkodzić osobom z taką przypadłością. Prawidłowo postawiona diagnoza może więc mieć naprawdę duży wpływ na dalsze życie wszystkich tych, którzy czują się nie najlepiej po zjedzeniu typowo glutenowych produktów dlatego warto zainwestować czas i nieco pieniędzy w odpowiednie badania określające poziom nietolerancji glutenu, ponieważ taka inwestycja z pewnością się zwróci.

Popularność diet eliminacyjnych sprawia, że wiele osób przechodzi na nie bez konsultacji dietetycznej, co może grozić prowadzić do niedoborów różnych składników odżywczych. Pół biedy, jeśli przejście na dietę nie jest spowodowane problemem medyczny, ponieważ w każdej chwili można wtedy wrócić do standardowej i dobrze zbilansowanej diety. W przypadku nietolerancji różnego typu, w tym nietolerancji glutenu warto jednak przeprowadzić pełną diagnostykę, żeby jak najlepiej poznać swój organizm.