Serwety bankietowe – właściwości

Właściciele restauracji czy innych lokali oferujących podobne usługi coraz częściej decydują się na wracanie do starych koncepcji, ponieważ wiedzą, że klasyka jest niepowtarzalna i przez to przyciąga dużą liczbę klientów w różnym wieku. Takie powroty do dawnych czasów nie muszą się jednak przejawiać w ogromnych zmianach. Da się to zauważyć nawet pod postacią drobiazgów takich jak wykorzystywanie materiałowych serwet bankietowych. Motywacją do korzystania z czegoś takiego może być jego również dbałość o środowisko, ponieważ produkt wielokrotnego użytku zawsze jest ekologiczny.

Jak rozpoznać dobrą serwetę bankietową?

serweta bankietowaSerwety możemy obserwować w naprawdę różnych wersjach. W części przypadków kojarzymy je z czymś, co leży na stole obok każdego nakrycia. Kupując takie egzemplarze, zwróćmy jednak uwagę na to, że możemy zdecydować się również na wersje o nieco większej grubości, bo wtedy będziemy mogli je ustawić i uzyskać w tym samym jeszcze lepszy efekt wizualny, który pozwoli podkreślić na przykład piękny kolor. Najbardziej klasyczne serwety bankietowe są oczywiście białe, ale możemy tutaj pozwolić sobie na dużo więcej, bo wzory widoczne na wersjach białych i kolorowych potrafią być zdumiewające. Pomimo ogromnej dokładności wykonania coś takiego powstaje w maszynach, więc możemy bez problemu zamówić ogromną ilość jednakowych egzemplarzy. Serweta bankietowa nie mogłaby być z powodzeniem wykorzystywana wielokrotnie, gdyby nie fakt, że jest przygotowana często z bawełny, która doskonale znosi kontakt z wodą o temperaturze nawet 100 stopni. Nie ma więc konieczności kupowania serwet plamoodpornych, chociaż również takie na rynku występują. Przykładowa gramatura tego produktu to 195 g/m2. Ten parametr może nam wskazać między innymi to ile konkretnej cieczy taka serweta będzie w stanie pochłonąć. Wybierając czarną serwetę, zyskujemy pewność, że będzie pasowała do stypy i podobnych uroczystości wymagających powagi.

Poza funkcją typowo dekoracyjną jest ona przez użytkowników bardzo często wykorzystywana głównie do wycierania twarzy i rąk po spożywczym posiłku. Nic dziwnego, że producent wykonuje każdy egzemplarz tak, aby miał naprawdę gładką powierzchnię. Za to brzegi serwetki wcale nie muszą być idealnie równe, bo producent również to wykorzystuje jako kolejny element dekoracyjny. Jeżeli chodzi o wymiary, to poza standardowymi realizowane również są nietypowe i indywidualne zamówienia, a ich koszt wcale nie musi być większy. Pośrednio to dzięki serwetom bankiety są dobrze wspominane przez wszystkich gości.