Ostry azjatycki smak

Wraz z rozwojem techniki i łatwej komunikacji międzykrajowej, ludzie zaczęli coraz więcej podróżować. Z początku odwiedzało się głównie inne kraje europejskie a z czasem zaczęto podróżować również do Azji. Po pierwsze po to aby poznać lepiej kulturę ale również inne oryginalne smaki. Azja kojarzy nam się głównie mocnymi i aromatycznymi przyprawami oraz odmienna kulturą.

Przyprawa curry do potraw

czerwona pasta curryJedną z najpopularniejszych przypraw pochodzących z Azji jest przyprawa curry. Występuje w kilku odmianach. Kiedy byłam, kiedyś na wakacjach w tamtym rejonie najbardziej zasmakowała mi czerwona pasta curry. Ale co to w zasadzie jest za przyprawa i jaki ma aromat? Curry to mieszanka wielu przypraw w formie pasty. W zależności od rodzaju czy ostrości mogą być przeróżne. Czerwone curry jest ostrzejszą odmianą tego rodzaju przyprawy, a swoją ostrość zawdzięcza czerwonej papryczce chilli. Kiedy wróciłam do domu chciałam aby ta przyprawa zagościła na stałe w mojej kuchni. Jest idealna jeśli ktoś lubi ostrzejsze potrawy. Ta odmiana curry sprawdzi się do naprawdę wielu dań. Sama używam jej do wielu posiłków i to nie tylko tych z przepisów kuchni azjatyckiej. Co ciekaw na rynku coraz więcej sklepów ma dostępne w swojej ofercie przyprawy orientalne. To bardzo ułatwi nam ich zdobycie. Należy jednak pamiętać, że nasze europejskie odpowiedniki mogą trochę różnić się od tych oryginalnych. Na szczęście w dzisiejszych czas wszystko można znaleść w internecie i zamówić oryginalną pastę curry, która będzie miała dokładnie taki smak jakbyśmy właśnie spożywali danie z jej użycie, będąc na wakacjach w na przykład Tajlandii. Jeśli nie chcemy zamawiać takich produktów przez internet, bo się boimy lub nie chcemy czekać na dostawę bardzo łatwo można przygotować taką pastę samemu w domu. Do przygotowania takiej pasty są potrzebne przede wszystkim papryczki chilli, szalotka, czosnek, imbir, trochę trawy cytrynowej lub limonki i kolendry, olej, pieprz oraz sól. Wystarczy, że za pomocą blendera połączymy wszystkie składniki i mamy gotową pastę curry.

Taką pastę możemy dodać praktycznie do każdej potrawy. Dzięki niej nasze dania nabiorą oryginalnego ostrego posmaku, który będzie zachwycał domowników. Ja osobiście bardzo uwielbiam czerwone curry i nie wyobrażam sobie abym mogła zrezygnować z używania tej aromatycznej przyprawy i bardzo często zdarza się, że robie ją u mnie w domu sama ponieważ to jest naprawdę bardzo proste. Naprawdę mogę ją polecić każdemu kto lubi zajadać się ostrymi potrawami.