Najlepsze pesto z pomidorów

Włoskie sosy cieszą się w nasz kraju coraz większą popularnością. Szczególnie często wykorzystujemy je do dań z makaronem. Oczywiście jedną z najpopularniejszych włoskich potraw jest w Polsce spaghetti bolognese, jednak furorę robią także przecierane sosy. Do najważniejszych należy pesto z bazylii i ziół. Dziś chciałam Wam opowiedzieć o sosie wykonywanym w wielu włoskich domach, który jest nieco mniej znany w naszym kraju, choć smakuje wybornie i prosto można go przygotować nawet w zaciszu własnej kuchni.

Jak zrobić pesto z pomidorów?

pesto z suszonych pomidorówPesto nie musi być sporządzane jedynie z zielonych warzyw i przypraw. We włoskiej kuchni sosy jako smakowity dodatek do makaronów, czy kanapek są tworzone z bardzo różnych warzyw. Istotne jest jednak to, że muszą to być bardzo dobrej jakości produkty. Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na pesto z suszonych pomidorów, który poznałam, dzięki Włochowi, z którym od lat pracuję w jednej z podwarszawskich restauracji. Okazuje się, że receptura jest bardzo prosta, jednak istotne są dokładne proporcje składników. Polecany mi przez znajomego przepis składa się jedynie z pięciu produktów. Najważniejsze z nich to świeże oraz suszone pomidory. Muszę występować jedne i drugie w tej samej ilości. Przy czym nie jest obojętne, z jakich gatunków warzyw korzystamy. Najlepiej sprawdzają się mięsiste i soczyste żółte pomidory. Z kolei, jeśli chodzi o suszone produkty, można je kupić w sklepie, jednak warto, aby nie szczędzić w tym przypadku grosza. Przekonałam się, że najlepsze są pomidory w zalewie z czarnym pieprzem lub ziarnami słonecznika. Dobrze jeśli uda nam się kupić produkt pochodzący z Włoch, ale nasze krajowe wyroby nie są wiele gorsze. Do przygotowania mojego ulubionego pesto konieczne są także dobrej jakości oliwki. Koniecznie zielone, duże, bezpestkowe okazy. Także w przypadku kupna tych produktów należy zwracać uwagę na to, w jakiej zalewie się znajdują. Najlepiej sięgać po jak najbardziej naturalne produkty bez zbędnych ulepszaczy. Do pomidorów świeżych i suszonych oraz oliwek dodajemy także ziarna słonecznika i bazylię. Całość dokładnie miksujemy, a następnie gotujemy, aż nadmiar wody wyparuje.

Należy pamiętać, że nawet najprostszy z pozoru przepis na sos należy przygotować z dużą dokładnością. Nie bez znaczenia jest to, po jakie produkty sięgniemy. Nie chodzi tylko o ich nazwy, ale nawet gatunki. W przypadku suszonych warzyw istotne są zalewy, w których się znajdują. Osobiście polecam kupować pomidory suszone w wodzie z ziarnami czarnego pieprzu. Taki produkt idealnie nadaje się do przygotowania smacznego pesto.