Jak maszynowo pakować żywnosć?

Obecnie różne etapy produkcji żywności odbywają się w sposób automatyczny, na specjalnych maszynach. Obecnie dotyczy to również pakowania produktów spożywczych, który to proces odbywa się w pełni automatycznie. W tym celu potrzebne są jednak dedykowane folie do pakowania.

Jaką folie do maszyny rolowej wybrać?

bezpieczne folie do maszyn rolowychPakowanie produktów spożywczych jest ostatnim etapem ich produkcji i jednocześnie, zdecydowanie najważniejszym. Obecnie wszystkie etapy produkcji żywności odbywają się w sposób maszynowy, automatyczny, na liniach produkcyjnych. Do pakowania produktów spożywczych wykorzystywane są głownie maszyny rolowe. Wykorzystują one najczęściej do pakowania bezpieczne folie do maszyn rolowych, które jednocześnie są dopuszczone do kontaktu z żywnością, a z drugiej strony zapewniają jej odpowiedni poziom ochrony. Folie do tych maszyn do pakowania wykonuje się głównie z wyselekcjonowanych tworzyw sztucznych, które muszą posiadać certyfikaty, potwierdzające ich  neutralność dla pakowanych produktów. Zazwyczaj folie takie wykonuje się z tworzyw rodzaju PA/PE, ale także PET/PE. Folie do maszyn rolowych są bardzo zróżnicowane i powinny być dostosowane do specyfiki produktu, który ma być w nie zapakowany. Znajdziemy więc bez trudu ten typ folii, który będzie bardzo sztywny, półsztywny, a dodatkowo i taki, który dzięki swojej wielowarstwowości, może być poddawany procesowi laminowania, czy też drukowania. W takim wypadku, jedynie na środkowej warstwie folii znajdziemy druk, który jest pokryty z dwóch stron innymi warstwami folii. Dzięki temu z jednej strony nie będzie miał on bezpośredniej styczności z żywnością, a z drugiej będzie chroniony przed wytarciem czy też wyblaknięciem.  W przypadku zaś folii do maszyn rolowych, które mają zostać poddawane procesowi laminowania to warstwą laminatu zostaje pokryta tylko najbardziej zewnętrzna warstwa takiej folii. W przypadku, gdy maszynowo mają zostać zapakowane produkty szczególnie wrażliwe, takie jak wędliny czy mięsa, folia do maszyn rolowych nabiera cech opakowania wysoko-barierowego. W takim wypadku warstw folii jest więcej, a dodatkowo ma ona w swoim składzie kopolimer EVOH. Dzięki temu, pod warstwą folii zachodzi zjawisko próżni, a zapakowana żywność może mieć w naturalny sposób przedłużoną przydatność do spożycia.

Pakowanie produktów jest ostatnim i chyba najważniejszym etapem produkcji żywności. Z tego też względu przykłada się do niej największą uwagę, gdyż to, jak żywność zostanie zapakowana, będzie miało wpływ na jej trwałość. Obecnie większość produktów spożywczych jest pakowana w sposób maszynowy.