Czym naprawdę jest whisky?

Whisky to napój alkoholowy produkowany między innymi w Szkocji, Irlandii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, gdzie nosi nazwę whiskey. Powstaje w wyniku destylacji zacieru zbożowego, który ma miejsce w dębowych beczkach. Spożywanie whisky to pewnego rodzaju rytuał. Jest to alkohol, który świetnie spożywa się w towarzystwie, dlatego tak często serwowana jest w barach, gdzie znajduje wielu zwolenników. Znajduje tam odpowiedni klimat do tego, by właściwie ocenić jej aromat i smak.

Jak używać kostek do whisky?

kostka do whiskyWhisky podawana jest w grubych, ciężkich szklankach dobrze przylegających do dłoni. Najlepiej, jeśli są z rżniętego kryształowego szkła, które poprawnie nazywa się tumblerem albo szklanką old fashioned. Dodaje jej to klasy, której tak naprawdę whisky nie potrzebuje. Jednak w dobrym towarzystwie smakuje również w zwykłych szklanicach. Ilość płynu, który powinien znaleźć się w naczyniu to 20-30 ml. Jest to wystarczająca ilość, aby zaspokoić potrzebę smaku i aromatu. Niektórzy stosują tricki typu kostka do whisky, która jest wykonana ze specjalnego metalu. Jest to doskonałej jakości spot, który nie ulega korozji, podczas przebywania w szklance z alkoholem. Na rynku dostępne są również kamienne kostki do whisky, które są wyjątkowo łatwe w użyciu, wystarczy je odpowiednio schłodzić w zamrażarce i są gotowe do podania. Ich zadaniem jest schłodzić trunek, ale nie rozcieńczać go ani nie zmieniać jego smaku. Dzięki nim stężenie alkoholu pozostaje ciągle takie samo. Nie kruszą się, nie wchłaniają zapachów, a dobrze schłodzony kamień utrzymuje właściwą temperaturę przez długi czas. Zarówno kostki metalowe, jak i kamienne nie wchodzą w reakcje chemiczne z alkoholem. Ich nietypowy wygląd dodatkowo wpływa na szklanki wypełnionej alkoholem. Dodają uroku i zaciekawiają swoją strukturą. Najlepiej smakuje whisky na ciepło tzn. w temperaturze pokojowej 20-22°C. Dlatego butelki z tym trunkiem nie trzyma się w lodówce. Zdarzają się jednak wyjątki, gdzie producent wyraźnie zaznacza, że alkohol powinien być silnie schłodzony albo zmrożony. Dobrej jakości whisky nie powinno się mieszać z innymi płynami.

Należy jednak pamiętać, że tylko whisky pita samodzielnie pozwoli cieszyć się jej prawdziwym aromatem i smakiem. Stworzona została do tego, żeby ją spożywać, dlatego nie można być całkowitym radykałem i czasami warto skosztować różnych innych ciekawych rozwiązań. Poza tym barmani bardzo często wykorzystują ten napój do stworzenia różnych ciekawych drinków, które mogą zainteresować nawet największego smakosza.